Friday, September 30, 2011

Mari Menghargai Kawan

Kenapa perlu kita bercakap buruk tentang kawan kita? Bagi tahu kawan A yang si Joyah tu suka cakap besar-sebesar belon udara. Lepas itu saja melepaskan perasaan terasa +sakit hati kita pada Si Joyah dengan bagitahu Si A suka putar belit cerita dongeng menjadikan ia sebuah cerita realiti kehidupan penuh ranjau. Siapa tahu yang dibelakang kita si Joyah dengan Si A pun bercakap tentang hal kita (sambil geleng-geleng)


Daripada kita bercerita keburukkan kawan kita, marilah kita menyucikan diri serta jiwa dengan selalu berfikiran positif dan open minded seluas-luasnya. Apabila kawan kita mula buat perangai yang sangat annoying :- Tarik nafas dan bermonolog dalaman lah kita

"NOBOBY PERFECT including ourself"

Trust me, yang kawan buruk perangai masih ada nilai-nilai terpuji dalam diri dia ( it's sound like komsas, right?). So lets take a deep breath and appreciate what our friends do to us every single minutes. 

Know their favorite foods. This is the most simple things  but it will show how deep our friends care about you. Katakan anda seorang "eating donuts with the coffee  is best things ever", jadi kawan-kawan yang tolong belikan anda sarapan tak perlu mengejutkan kita dengan bunyi telefon yang nyaring dan bila dijawab call " kat kedai nih ada jual kuih ketayap, karipap ayam, pau nyiur, kek yang macam tunggu hari nak berkulat, bla bla bla dan donut". No more morning call! Yang tahu bila kawan-kawan sampai rumah keharuman donut gebu-gebu buat rasa ia harus dimakan segera walaupun gigi tak digosok lagi. XOXO kepada kawan yang buat begini untuk kita.

Kawan baik saya-Hanis pantang nampak mini cooper dan dengan pantas dan efisennya dia akan take the picture of our dream car! Lepas tengok gambar dia bersama kereta mulalah berangan sambil selak kelendar bila nak habis belajar. Thank yea sebab belikan saya baju Harry Potter. Mesti dia penat sebab dapat kawan obses mini dan Harry Potter. XOXO kepada semua kawan saya yang tahu keobsessan saya 

Ada kawan yang tak makan durian? Elergi dengan durian? Takut biji asam jawa? Takut batang mancis? Rasa nak termuntah bila tengok nenas? Mula-mula bila kita dapat tahu kefobiaaan mereka mesti tergelak sebab tak masuk akal tapi ramai orang pelik di dunia nih! Jadi untuk buat diri rasa dihargai oleh teman-teman yang mudah trauma :- kita jangan tunjuk benda-benda yang difobiakan. Takut ada yang demam seminggu lepas diusik. Tapi kita orang suka usik Tkah dengan beli pulut durian @ buat paling jahat beli durian 2-3 biji then masukkan dalam bonet kereta Tkah. Sampai rumah makan dengan gaya diraja supaya Tkah terperap dalam bilik padahal tak sedar diri kalau bukan Tkah yang bawa kitaorang pergi pasar malam siapa lagi nak bawa kitaorang. XOXO pada kawan yang tahu kefobiakan kita!

Kawan yang saling melengkapi. Jangan ingat kalau pasangan bercinta je yang kalau awak jadi kereta saya jadi sterengnya, kalau awak bunga sayalah tangkalnya. Berkawan pun ada macam tu cuma diubah untuk lebih dramatis kalau awak penyapu sayalah dapurnya maksudnya rumah kita masih lagi bersih dan masih tak perlu berlapar. XOXO kepada kawan yang saling melengkapi hidup kita.

Faham bahasa tubuh kita. Bila pergi shopping mall, adalah salesgirl akan tarik tangan kita suruh kita try sambil buat promosi yang nampak plastik : cubalah shampoo nih tengok rambut saya lembut,bersinar, kuat, guna jari pun boleh. Padahal dari jauh dah boleh nampak rambut dia kering kontang dengan bercabang enam. Kalau dapat kawan jenis tak mempunyai kudrat untuk mengatakan TIDAK menlainkan hanya mengiakan kata-kata salesgirl rambut kering tu maka cepat-cepat kita berlari dan pegang tangan kawan cakap- kawan saya rambut botak lah dia tak perlu shampoo! XOXO kepada kawan macam nih tapi balik rumah memang nak kena lepuk!

Awak malam nih saya ada date dengan mamat pakai motor tayar tak cukup angin tue. Dia nak belanja saya makan sebab tolong isikan angin untuk motor dia. Mesej direply tak sampai 0.32 saat selaju search pak cik google " babe ape lagik cucuk die". " u jangan pakai baju sexy sgt plus makan tue jgn laa pelahap sangat cover skit". Kawan yang berkongsi keterujaaan adalah kawan patut termasuk dalam list nih.

 Ingat pesanan nih apabila kawan kita mula buat perangai yang sangat annoying :- Tarik nafas dan bermonolog dalaman lah kita

"NOBOBY PERFECT including ourself"

 Rasanya banyak lagi kawan-kawan saya yang sangat caring pada saya! Tak mahu untuk menulis semuanya. Tapi saya nak kawan-kawan saya tahu yang saya XOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXO pada korang!


p/s pasal trauma tue. Vind Aldama dan saya sudah mempunyai ketraumaan yang sama! High Five! :- Takut bunyi orang ketuk pintu  o_0



Saturday, September 17, 2011

Birthday turned to BUZZZDAY!

Seronokkan tengok muka kawan if kita buat surprise birthday to her. Ada yang betul- betul terkejut  contohnya macam Duha yang kalau saya jadi dia mesti dah boleh detect apa yang kawan rapat sedang planning  "o". Kalau ada kawan macam Duha tak perlu perah otak sesungguh-sungguhnya :). Tapi kalau dapat kawan macam Vind memang kena pandai perah untuk cari idea yang cukup bernas and as a result, waktu buat surprise birthday for her, dia buat muka betul terkejut but told us at end cake nak habis " Vind dah tahu dah korang pergi beli kek" :p

Tapi bila sampai giliran Tkah, dia cakap no need surprise and just buy a chocolate cake for her. She gave a good idea since she is cepat punya orang. Tapi sebabkan birthday dia jatuh pada tarikh dia balik kolej jadi dia mesti tak boleh hidu kiteorang punya plan.

Our earlier plan : Just buy a cake then told her that we having a lunch at Pizza Hut. Simple

Couple hours before our plan going to work: Vind texted us " Kiteorang nak pergi AS lu..jumpa kat sana"

What?? Masa itu emas, so jangan buang masa. Terus bersiap then singgah kedai cake. Siap ada tulis-tulis wish yang sangat annoying

    " DAH BOLEH KAHWIN DAH KAWAN KITA NIH". 

Took the cake then heading to AS. Met them and had a little shopping before our perut minta diisi. Bila tunjuk dekat Tkah yang kitaorang sempat beli cake, dia macam malu + terkejut. Yes our plan worked so well but when she opened the box......




Not only her but we surprised as well :) :) :) :)

Bila Berjauhan dengan Keluarga

DI RUMAH


  • Jadi seperti pahat dan penukul
Our mom mesti suruh kita buat itu buat ini, sidai baju lah, jemur baju lah dan  sampaikan sanggup menjerit dari dapur untuk panggil kita rasa masakan yang baru dia belajar dari Masterchef. Mostly kita hanya akan jawab lepas dia menjerit sampai nak tercabut anak tekak  dengan jawapan paling popular " jap lagik laa". Memang kena disuruh buat kerja baru rumah aman dari amukan para si ibu.


  • Bon Appetit 
Inilah jeritan para ibu yang kalau halus pun memang anak yang berada diluar rumah dapat mendengar dengan sejelasnya! MARI MAKAN. Basuh tangan, tarik kerusi and pilih je lauk yang ada depan mata. Semua menepati selera anak tekak. Lupakan ayam goreng, kicap dan juga sos kalau makan dirumah sebabnya dirumah mestilah emak sediakan AYAM MASAK MERAH, AYAM PERCIK.


  • Mesin basuh sentiasa berfungsi

Mesin basuh hanya dapat berehat kalau kita sekeluarga balik kampung. Tak perlu risau baju yang kita pakai sudah dibasuh  atau belum kerana tugas kita dirumah hanyalah mencampakkan baju ke dalam raga baju kotor  dan paling berat kerja yang kita lakukan hanyalah masukkan baju family kita dalam mesin dan orang gaji jepun yang buat semuanya. Seterusnya para ibu akan jemur dan lipat baju anak-anak + suami kerana sudah berputus asa dengan anak yang dipanggil tak juga kunjung tiba.


  • Panggil saja kerja siap!
Kalau paip bocor, hanya perlu mengadu pada ayah dan tak sampai 5minit siap! Kalau batang paip tercabut, satu rumah bergegar tapi hanya beberapa minit ayah dapat handle. FUH!. Kalau teringin makan hanya perlu bagi tahu ibu dan beliau akan masak. Nak makan durian tapi tak reti kopek, jangan risau ayah ada. SENANGNYA HIDUP !



DI KOLEJ



  • Tak perlu disuruh-suruh
Kalau pijak lantai bilik tu rasa macam dekat tepi pantai, maka dengan rela hatinya ambil penyapu dan sapu lantai bilik siap dengan ruang tamu dan dengan bagusnya kita offerkan diri tolong sapukan lantai bilik kawan. Bila kawan puji betapa rajinnya kita, kita akan gunakan jawapan popular nih " alang-alang dah pegang penyapu'. Kalau lagi rajin siap mopkan lantai.


Duha dengan rajinnya mopkan lantai satu rumah..

  • Nak makan kat mana lah nih
Time untuk berfikir nak makan dimana @ makan apa bukan difikir dalam masa 5minit sebelum waktu makan tiba tapi difikir malam sebelumnya lagi. Kalau ada 350 cafe dekat area kolej pon mesti semua ada keburukannya saja. "Kedai A tak sedap sangat tapi murah", "Kedai  S tu mahal, tak tahu ke tempat student". Semua kedai tak sesedap makanan rumah.  "~"


  • Baju melimpah-melimpah ke ladang jagung
Belilah bakul besar mana pun mesti tak cukup. Baru nak basuh baju, tengok kawan guna ruang ampaian,  so CANCEL basuh baju. Nak basuh baju tengok berderet bakul-bakul pakaian depan washing machine so CANCEL. Baru nak jemur baju, nampak air menitik bak air hujan batu dari tingkat atas, so CANCEL jemur baju,  +_+


  • Tiba-tiba serba serbi boleh
Masing-masing pandang sama pandang bila tengok durian atas meja. Nak makan punya pasal guna segala kudrat yang ada semata-mata nak mengisi tekak dengan durian. Yang tak pernah kopek durian pun cuba kopek dan akhirnya dapat jugak makan durian. Kalau rasa nak jimat duit ditambah pula jemu makan di cafe, maka timbulah pelbagai resepi yang tak pernah dicuba. Aktiviti memasak jadi satu aktiviti yang best pulak. Cakap je nak masak apa, mesti pandai. Kalau tak pandai tapi teringin call saje family tanyakan resepi. Kalau batang paip tercabut, dengan tak gabranya berlari tutup paip utama pastu buatlah laporan. Hebatkan :)


Macaroni Goreng 





Nasi Goreng Bodo-Bodo


Thursday, September 15, 2011

Order Siap-siap

Apabila terlalu lama menghabiskan sisa-sisa remaja selama empat bulan cuti nih dirumah maka haruslah pandai-pandai fikir yang cuti ini sudah pun berada di hujung tanduk! sigh~
Untuk menunjukkan protes kita tak nak balik, barang-barang dipacking malam sebelum nak berangkat, baju-baju baru keluar dari mesin basuh :(
Paling berat untuk kita meninggalkan rumah mestilah TV + ASTRO dan sanggup berpaling untuk kali kedua untuk menunjukkan keakraban kita dengan tv.
Nak tak nak terpaksa berpisah but came out with this idea :), asked my cousins to record all my favorite show.Takut budak-budak hingusan ini terlupa bila show akan start, so I lekatkan nota sebelah tv untuk menganggu konsentrasi mereka bergelak ketawa sewaktu menghadap tv :)













Added a new note to them before went to Perlis

Tuesday, September 6, 2011

Salah Tarikh

Bila chat dengan Faday, dia kata minggu depan dah kena balik Penang, and I just
 " wah cepatnya"
Pastu bila tengok FB Dayah katanya siap-siap untuk balik Perlis, 
"wah semangat minah nih nak balik Perlis"
Masa keluar teman kakak beli  barang  kakak tanya 
" Oit dah beli barang belum??"
I jawab  .. "Ish rilex lah minggu  depan lah nak perginya"
Sambil kakak I buat muka binggung
" Hoi  minggu depan start kelas mestilah SABTU nih hang pergi"

Sigh~~~~

Friday, September 2, 2011

Saya yang dijadikan topik perbualan

Kalau kawan-kawan yang baca blog nih mesti ingat blog ini dipenuhi dengan topik yang sangat negatif. Yela time-time hari raya pun boleh lagi mengumpat  meluahkan perasaan.Tapi nak buat macam mana cerita ini diharap mampu dijadikan iktibar pada orang-orang yang berperangai macam tu  dan paling diharap orang macam saya tidak akan lagi didikriminasi..

AL-KISAH TERSEBUTLAH KISAH...........

Disebabkan raya pertama hanya beraya di atas katil yang sangat empuk, maka apabila bangunnya pada raya kedua terus berazam " HARI NI AKU NAK PERGI BERAYA". Siap-siap terus pergi rumah keluarga MENTUA punya sepupu lah.

Belum sempat buka kasut dah dengar " haaaa budak tubuh sihat dah mari". It's nothing because I know my cousin very well..kuat menyakat :). So bila masuk dalam rumah baru perasaan yang sepupu sedang bersembang sedang kawan perempuan saya. Kawan perempuan saya ini kiranya baru je menjadi ahli keluarga mentua sepupu saya. WHAT A SMALL TOWN betul lah :p

Sambil bersalaman dan mengucapkan hari raya, 
how can she said " hang nie aku tengok makin sihat jek",
 then  I just blah. Yelah tak kan still nak tunggu perempuan tu cakap sepanjang esei.
Kalau rumah sendiri boleh lah cakap " kereta ada kat depan so sila lah balik".
So untuk sejukkan hati duduk kat sudut yang jauh sikit sambil usik-usik sepupu lain tapi telinga boleh  tangkap apa yang suku kaum yang suka mendikriminasi kan orang  bercakap 
         
  Sepupu       : tak pe badan besar dia pon rajin dok dapur
  Perempuan :  Yeke..hari tue ajak pergi jogging tapi dia cakap MALAS..
                            lagipun dia cakap orang lain mesti ada suka dekat dia
                            walaupon badan besar 


Rasa macam nak tarik je tudung dia sambil berfikir bila masa aku bercakap tentang saiz badan dengan dia??? Kita bukan lah rapat sangat sampai semua nak cite kat awak ok!

Maybe perempuan tue rasa boring pulak sebab kakak, adik & myself duduk bersembang sesama sendiri,
so dia datang and sitting on my lap sambil cakap 
"UIIIIIII orang lain puase kurus hang puase dok lagi gemok  "
( versi bahasa kampung punya orang)
IGNORE her! that what we did to the people who never respect others people feeling.

Chema dan kakak cakap dia tue orang kampung so haruslah faham orang yang tidak pernah tengok dunia luar. Tapi bagi saya maybe perempuan tue tak ada topik untuk dibualkan dengan family yang baru kenal so dia memilih me as a topic!

Agaknya perempuan tu pelupa yang kawan yang dia katakan malas pergi jogging inilah yang teman bawakan dia pergi make up waktu dia kahwin..bukan sekali tapi 2 kali bawa dia jumpa mak andam dan sanggup bangun awal pagi and asyik menguap je tunggu dia bersiap dalam 3jam
What a pathetic! T_T
KENAPA SAYA DIJADIKAN TOPIK PERBUALAN????????