Saturday, July 21, 2012

Salam Ramadan

assalamualaikum!

Ramadan datang lagi. I selalu ternanti-nantikan bulan ini sebab I suka makan..ahaz 
seriously sebab time nih semua akan ternanti makanan ape. ahaz again
actually menda-menda makan tu just a part of ramadan kan. 
I suka sangat bulan ramadan nih sebab time nih I rasa kehidupan I hanyalah bersama dengan keluarga.
Tak perlu bersusah payah siapkan menu untuk restaurant. Tak perlu nak bancuh air untuk costumers. Sunyi  dari order-order customers and kedai bukak selepas terawih ^_^

Kalau si Si manis yuyu and si stylo fatin liyana postkan pasal niat terawih. Aku malas.
Malas nak klik menda post gambar tu. Jadi silalah baca blog mereka. 

Kalau bercakap pasal bulan puasa nih I mesti teringat kenangan I nih
I was 8 years old that time.
 Sekolah petang plak memang dahaga bila ada je budak-budak hingusan tahap pekat warna hijau tak puasa.
Ajak minum sirap yg pekat kaler merah memang pak haji pon telan air liur gulp ha..
tapi sebab iman tebal skit dari kulit bawang so I rejected the offer and buat I menyesal!!!!
kenapa kau tak amik je air tu haaa

Tapi bila kawan aku sorang lagi ajak pergi tempat wuduk untuk ambil wuduk (yelakan dah name tempat wuduk)
Dan bila sampai je tempat paip aku tengok kawan aku sedap dok minum air paip 
Aku pon tadah la tangan (ape ingat dibekalkan cawan untuk minum ke?)
Sedap oii padahal air paip tu dah le ada banyak kuman.

Masuk kelas tapi keluar balik untuk minum masuk kelas keluar untuk minum
Sampai la ada ustazah nak masuk and dia minta senarai siapa yang keluar kelas.
Hahaha aku lupe ke tak tau ek kalau tak ada cikgu mean ketua kelas kena ambil senarai student yang keluar. 
Jadi pasrah saja bila ustazah tanya aku
" ha hafizah keluar banyak kali pergi tandas buat ape?"
"kencing ustazah" - satu kelas gelak

why? and bila I duduk kawan I bisik 
"asal hang cakap gi kencing cakap la pergi tandas"
yeah-yeah sampai sekarang I memang jujur.
sakit perut nak I akan cakap " jap aku nak *****"
Siap ada seorang kawan I skype and told me to change the way I talk
Tapi I hanya berubah sementara saja. (dah melalut)

Then bila makcik I ambil dari sekolah and asked me I nih puasa ke tak
mestilah I tak mengaku I minum air.
Dan ganjarannya boleh makan ayam golek!
Sumpah I tak berani nak cakap yang I tak puasa
I hanya puasa pada waktu cuti sebab kantoi lah kalau pergi tandas banyak kali kan...

tamat suda~
Salam ramadan al mubarak
mari kita rendahkan diri dan ego untuk bertakwa kepadaNya.

salam~